Jak się odżywiać przed oddaniem krwi
Zalecenia i przeciwwskazania dotyczące diety krwiodawcy przed oddaniem krwi
Około 2 godziny przed oddaniem krwi i w dniu poprzedzającym oddanie krwi wskazane jest zjedzenie przez krwiodawcę lekkiego niskotłuszczowego posiłku.
Polecane są :
-
napoje : soki owocowe lub warzywne, woda mineralna niegazowana, herbata, kawa
-
pieczywo
-
miód naturalny lub sztuczny, dżem, powidła
-
mleko, zupy mleczne, makarony, kasze, płatki, ryż
-
twaróg, chudy ser biały
-
warzywa, owoce
-
chude wędliny
-
ryby, mięso gotowane chude, drób, wołowina chuda
Przeciwwskazane są :
-
alkohol
-
śmietana
-
majonez
-
margaryna
-
rosół
-
żółte sery
-
jaja
-
smalec
-
oleje
-
orzeszki ziemne
-
wszelkie pokarmy smażone i opiekane na tłuszczu
-
lody, kremy, ciastka tortowe
-
tłuste mięsa, boczek, bekon, kiełbasa, wieprzowina, baranina, kaszanka, salceson, pasztety
Spożywanie zbyt tłustych posiłków przed oddaniem krwi może być powodem nie zakwalifikowania krwi do celów leczniczych.
Pobierz i wydrukuj dietę dawcy: