Dostępność
FB

Jak się odżywiać przed oddaniem krwi

Zalecenia i przeciwwskazania dotyczące diety krwiodawcy przed oddaniem krwi

Około 2 godziny przed oddaniem krwi i w dniu poprzedzającym oddanie krwi wskazane jest zjedzenie przez krwiodawcę lekkiego niskotłuszczowego posiłku.

Polecane są :

  • napoje : soki owocowe lub warzywne, woda mineralna niegazowana, herbata, kawa
  • pieczywo
  • miód naturalny lub sztuczny, dżem, powidła
  • mleko, zupy mleczne, makarony, kasze, płatki, ryż
  • twaróg, chudy ser biały
  • warzywa, owoce
  • chude wędliny
  • ryby, mięso gotowane chude, drób, wołowina chuda


Przeciwwskazane są :

  • alkohol
  • śmietana
  • majonez
  • margaryna
  • rosół
  • żółte sety
  • jaja
  • smalec
  • oleje
  • orzeszki ziemne
  • wszelkie pokarmy smażone i opiekane na tłuszczu
  • lody, kremy, ciastka tortowe
  • tłuste mięsa, boczek, bekon, kiełbasa, wieprzowina, baranina, kaszanka, salceson, pasztety


Spożywanie zbyt tłustych posiłków przed oddaniem krwi może być powodem nie zakwalifikowania krwi do celów leczniczych.

Pobierz i wydrukuj dietę dawcy: 

Galeria Zdjęć

Program polityki zdrowotnej "Zapewnienie samowystarczalności Rzeczypospolitej Polskiej w krew i jej składniki na lata 2015-2020" finansowany przez ministra zdrowia.